KINA 2015 - 2017

Da det ikke længere var muligt at arbejde i Tibet, flyttede vi et halvt års tid til Beijing, inden projektet og vi flyttede til den sydlige Yunnan provins, der ligger tæt på grænsen til Vietnam, Laos og Myanmar. Det blev ikke syv år i Tibet - men så syv år i Kina.

  • Anette arbejdede fortsat med projektet, der videreuddannede folkeskolelærere. Det var baseret på at arbejde med lærerne i klasseværelset, og samtidigt vise at det hjalp eleverne med læringen.

  • Orla tog sig af det hjemlige og malede forsat på fuld tid. Det blev nu lettere at komme med på skolebesøg og ture, og Yunnan er ligesom Tibet et spændende og afvekslende sted at være.
     
    Sammen tog vi på adskillige ture, dels i hovedbyen Kumming, men også ud i landområderne. Der er meget bjergrigt, og provinsen har mange etniske minoriteter.

OM MALERIERNE

Her kommer nogle malerier fra den periode. Motiverne er af optrædende i Jingshan Park (Beijing), højhusbyggeri set fra vores lejlighed på 27. etage (Beijing) og Yuanyang risterrasserne (Yunnan provinsen).

OM FOTOGRAFIERNE


Yunnan provinsen ligger i det sydvestlige Kina. På et areal godt 9 gange større end Danmark byder provinsen på tropisk regnskov, mægtige floder, højsletter, frugtbare dale, store søer, bjerge med evig sne, brusende vandfald og dybe kløfter. Provinsen er derfor også Kinas rigeste i forhold til dyre- og plantearter.

Yunnan har fra ældgammel tid haft stor strategisk betydning. Her gik de gamle karavaneveje til Indien, Tibet, Siam (Thailand) og Indokina, og måske netop derfor blev den også hjemsted for flere etniske minoriteter end nogen anden provins i Kina. Her bor 24 af Kinas 55 officielt anerkendte minoriteter.

Bjerge dækker godt 80% af provinsen og kun 7% af arealet er opdyrket. Alligevel har Yunnan en stor produktion af bl.a. ris, korn, kartofler, grønsager og frugt. Der er også en stor te- og tobaksproduktion, der hver især er vigtige indtægtskilder for provinsen.
I mange år var adskillige områder i Yunnan fjerne og utilgængelige, og det har givet nogle særlige muligheder for at bevare de mange minoriteters unikke kulturer. Det tiltrækker i dag masser af turister, hvilket også er en væsentlig indtægtskilde for provinsen.
Til trods for de store rigdomme er menneskene i Yunnan blandt de fattigste i Kina.


Her kommer nogle fotos, der viser lidt af det.

KINA VIDEO


Da Orla lavede en udstilling i musikhuset ALFA i Aars, blev udstillingen lukket pga. COVID. Anette lavede så en videoudgave af udstillingen, som man kunne se på internettet. Her kommer den del, der handler om Kina.