TIBET 2011 - 2015

Vi kom til Tibet i 2011, hvor Anette havde fået en 1½ års kontrakt, men det skulle vise sig, at den blev noget længere.

  • Anette arbejdede med et projekt, der videreuddannede folkeskolelærere. Det var baseret på at arbejde med lærerne i klasseværelset, og samtidigt vise at det hjalp eleverne med læringen.

  • Orla tog sig af det hjemlige og malede forsat på fuld tid. Enkelte gange blev det muligt at komme med på skolebesøg, og det var spændende og afvekslende.
     
    Sammen tog vi på adskillige ture, dels i hovedstaden Lhasa, men også ud i landet så vidt det var muligt.

OM MALERIERNE

Her kommer nogle malerier fra den periode. Motiverne er fra ture rundt i Lhasa og en tur på landet netop på det tidspunkt, hvor høsten er i gang. Der er også et enkelt fra Anettes projektarbejde: Matematik læreren på lærerværelset.

OM FOTOGRAFIERNE


Tibet er en region i det vestlige Kina. Regionens gennemsnitlige højde over havet er 4.900 meter, og derfor kaldes den ofte for ’Verdens tag’. Området består af mange mere eller mindre parallelle bjergkæder med mellemliggende højsletter og dale. Sydgrænsen dannes af Himalaya-bjergkæden.

Tibet er 30 gange så stort som Danmark, og der bor knap 3 millioner mennesker.
De højtliggende områder kan ikke opdyrkes, og tibetanske nomader har igennem århundrede levet med traditionel hyrdedrift af yakokser og får. I dalene er der frodigt, og her dyrker de bl.a. korn, kartofler og grøntsager – og i høj grad ved håndkraft.

Den traditionelle livsform er krævende og barsk, og mange unge ønsker i dag ikke at følge i deres forældres fodspor.
Tibetanerne er garvede af sol, vind og kulde, og de er stolte af deres kultur, hvor det nok vigtigste element er buddhismen - en stærk og synlig komponent i hverdagen.


Her kommer nogle fotos, der viser lidt af det.

TIBET VIDEO


Da Orla lavede en udstilling i musikhuset ALFA i Aars, blev udstillingen lukket pga. COVID. Anette lavede så en videoudgave af udstillingen, som man kunne se på internettet. Her kommer den del, der handler om Tibet.